Pokvašen mobilni telefon

Pokvašen mobilni telefon je noćna mora za svakog od nas. Većini korisnika se bar jednom desilo da pokvase svoj mobilni telefon ili tablet uređaj.

Na internetu se može naći pregršt uputstava o tome šta treba raditi u toj situaciji, ali pored korisnih saveta ima i čistih dezinformacija.

Može Vam delovati da Vaš pokvašen mobilni telefon normalno radi, ali to verovatno neće dugo trajati.
Najveći problem kod kvašenja mobilnih telefona i ostalih elektronskih uredjaja je što uopšte nema pravila šta i kada može da se pokvari . Iz iskustva Vam možemo reći da su kvarovi prouzrokovani kvašenjem vrlo česti i u velikom broju slučajeva ih nije moguće sanirati.

Šta treba da uradite ako Vam je pokvašen mobilni telefon?

1. Izvadite bateriju, SIM karticu i memorijsku karticu
2. Nemojte vraćati bateriju I ne pokušavajte da uključite telefon
3. NIKAKO ne stavljajte telefon na punjač
4. Odnesite telefon u proveren servis radi čišćenja

Prilikom kvašenja tečnost prodire do višeslojne matične ploče i sa strujom iz baterije izaziva hemijske reakcije, kao i kratke spojeve, što može trajno da ošteti elektronske komponente u mobilnom telefonu.

Imajte u vidu i da garancija koju ste dobili od prodavca u slučaju kvašenja uređaja više ne važi, kao i to da je vrlo lako utvrditi da li je telefon pokvašen ili ne zahvaljujući indikatoru koji se obično nalazi pored baterije.

U zavisnosti od toga koja je tečnost u pitanju i stepen oštećenja varira. Tako su morska voda, voda iz česme, kafa i druge vruće i lepljive tečnosti, među najopasnijima.

 

Pokvašen mobilni telefon
Posle potapanja u morsku vodu

Zaboravite na sušenje fenom, stavljanje u mikrotalasnu, sušenje na radijatoru ili pak u pirinču. Čak i da uspete da potpuno osušite pokvašen mobilni telefon nekom od tih metoda, nakon vlage nastaje korozija koja vremenom nagriza otpornike i vodove na samoj matičnoj ploči.

Korozija
Korozija

 

Telefon je potrebno rasklopiti potpuno i pomoću posebnih tehnika izvući svu tečnost i očistiti vlagu sa matične ploče i vitalnih delova telefona.

 

Ukoliko niste dovoljno stručni nemojte pokušavati ovo sami da uradite. Ako je na vreme reagovano postoji šansa da se telefon sa svim važnim podacima spasi.

Ukoliko imate neko pitanje za nas, kontaktirajte nas putem web formulara ili svratite!